2011 – Az Önkéntesség Európai Éve

Az Európa Tanács egy 2009-es határozata alapján 2011 az Önkéntesség Európai Éve lett, amely évben igyekeznek/igyekeztek az emberek és a kormányok figyelmét a témára felhívni. Természetesen Magyarország is csatlakozott a kezdeményezéshez, aminek az egyik eredménye az lett, hogy elkészült a „Nemzeti Önkéntes Stratégia 2011-2020” tervezete.

Egyébiránt az önkéntességnek hazánkban a jogi hátteret a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló 2005. évi LXXXVIII. törvény adja, amelyben az Országgyűlés elismeri a társadalom tagjainak szolidaritásán alapuló, az állampolgárok öntevékenységét kifejező, a személyeknek és közösségeiknek más vagy mások javára ellenszolgáltatás nélkül végzett önkéntes tevékenységet.

E törvényben meghatározásra kerülnek a közérdekű önkéntes tevékenység alapvető szabályai, továbbá kedvezmények és garanciák biztosításával ösztönözni kívánják az állampolgárok és szervezeteik részvételét a társadalom előtt álló feladatok megoldásában, a közcélok elérésében. 

No, most hogy keresztül küzdöttük magunkat ezen a jogi formulán, el kell, hogy mondjam, hogy az önkéntesség alapja szerintem nem az önkéntes és az intézmény között létrejött szerződés (nekem ilyen soha nem volt…), hanem a BIZALOM!

Természetesen nem tagadom, hogy egy szerződés kereteket ad a munkának, és fontos lehet a jogi háttér. Sok esetben ez elengedhetetlen része az önkéntes munkának. Én viszont mindkét esetben egészen személyes, bizalmi kapcsolatokon keresztül találtam ilyen munkát, és szerződéskötés szóba sem jött.  Számomra talán a szerződés már eleve valamit az önkéntes munka érzéséből. Az önkéntes munka végzése során, azokban a hetekben, hónapokban, ugyanis úgy érzi magát az ember, hogy olyan világban él, ahol ember az emberrel van kapcsolatban, lélek a lélekkel, ahol az adott szónak értéke van és a bizalom az alapja a létezésnek. 

Hol is tartottam? Önkéntesség Európai Éve! Jó kezdeményezésnek tartom, azért, mert fókuszba került a téma. Az önkéntes munka viszont sok esetben kis közösségekben zajlik, az emberek személyes fejlődése által jön létre, amelyet egész más erők mozgatnak, mint egy ilyenfajta nemzetközi kezdeményezés. 

Az Önkéntesség Európai Évének hivatalos honlapja: http://www.onkentesseg2011.hu/

(Közzétéve: 2011. december 10.)

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.

%d blogger ezt szereti: