Mezőzáh, Erdély – 2012

Ismét sok találkozás vezetett ahhoz, hogy újra önkéntes munkát tudjak végezni. Tulajdonképpen nem is klasszikus önkéntes munka volt ez a mostani, hanem adományozás. De inkább kezdjük az elejéről!

Egy új regénytéma miatt szerettem volna Erdélybe, Mezősályiba menni. Őszre terveztem az utat a családi baráttal, aki felvetette nekem egy bizonyos történet regénybe történő megírásának az ötletét. Az élet azonban megelőzött minket.

Kedves barátnőm, Ági hirtelen felajánlotta, hogy egy hétvégét tölthetnék ebben a kis faluban, mivel ők Marosvásárhelyre mennek, és szívesen elvisznek.

Ági és Csabi segítettek eljutni Mezőzáhra

Mehettek volna sokfelé Erdélybe, de csodálatos módon éppen olyan helyre mentek, hogy  útba tudták ejteni ezt a kis falut.

Nem egészen két hetem volt az előkészületekre. Egy ismeretlen faluba akartam menni, amiről, hogy őszinte legyek nem sokat tudtam, csak a térképen nézegettem addig. S mivel csak őszre terveztük az utat,  a regénytémám szempontjából is éppen csak körvonalazottak voltak az előkészületek.

Másfél héttel az indulás előtt pedig  még azt sem gondoltam, hogy nem csak Mezősályiba, hanem Mezőzáhra is menni fogok. Azonban az élet úgy hozta, hogy szálláskeresés folytán, kolozsvári könyvtáros kollégám Bodnár Róbert által rátaláltam Mezőzáhra és Lakó Jenőre, a település lelkészére. Ettől kezdve, ha lehet, még jobban felpörögtek az események. És ugyan kit is hívhattam volna fel az újabb hirtelen ötletemmel? Természetesen nem mást, mint Ilit (Vraukóné Lukács Ilonát). Elmondtam neki, hogy arra gondoltam, ha már Mezőzáhra megyek, hadd vigyek az Alapítvány által az ottani gyerekeknek magyar nyelvű könyveket, iskolaszereket. Azt is hozzátettem gyorsan, hogy minderre van alig egy hetem. Két nap múlva Zsolt barátommal már mentünk is a könyvekért. 

Mindeközben a könyvtárban a regénytémám kutatásával kapcsolatban, valamint a hely történelmének megismerésében Károly (Redl Károly) segített, akinek újabb és újabb ötletei voltak arra, hogy vajon a főhős hol és hogyan ismerkedett meg a grófkisasszonnyal.  (De ez majd később kiderül… Remélem…)

Könyvadomány a mezőzáhi gyerekeknek

Így a szót tett követte, augusztus 17-19. között Mezőzáhon töltöttem három napot, és átadhattam a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány, a saját, valamint a húgom, Kinga adományait.

Mezőzáhon és környékén pár száz magyar ember él. Lakó Jenő lelkész szívén viseli a mezőzáhi magyar közösség és az környező falvakban élő magyar emberek sorsát. Megkülönböztetett figyelemmel kíséri és segíti a nehéz körülmények között élőket, időseket, betegeket.

Lakó Jenő lelkész még néhány kedves szót szól a gyülekezethez az istentisztelet után

Úgy gondolom, hogy az adományunk nagyon jó helyre került. A Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány pedig a jövőben is támogatni kívánja a mezőzáhi magyar közösség gyerekeit könyvekkel, tanszerekkel. 

A készülő regényem főszereplőjéről – Dr. Máthé Jenőről – és szüleiről sajnos nem találtam dokumentumokat, de megismertem a szülőhelyét, ami azt hiszem, jó kezdet egy regény megírásához. 

Köszönöm Tündének, Jóskának és Izának a szíves vendéglátást Mezőzáhon!

És köszönöm mindenkinek, aki segített az adományozás megszervezésében és a kutatásomban! 

Mezősályi

További képek Mezőzáhról és Mezősályiról itt találhatóak:

Mezőzáh:

https://picasaweb.google.com/115457077502684161467/MezozahErdely2012081719#

Mezősályi:

https://picasaweb.google.com/115457077502684161467/MezosalyiErdely20120818

A Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány honlapja:

http://www.kamika.hu

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.

%d blogger ezt szereti: