A Könyv, Könyvtár, Könyvtáros folyóiratról

A Könyv, Könyvtár, Könyvtáros című havonta megjelenő folyóirat – népszerű nevén 3K – a magyar könyvtárosok egyik alapvető szaklapja.

Középterjedelmű tanulmányokat, cikkeket, beszámolókat, recenziókat közöl, és a legfontosabb, szakmai közérdeklődésre számot tartó, történeti és még inkább a legfrissebb jelenségeket (de nem eseményeket) mutat be. Elemző szempontú, a mai könyvtári trendeket és problémákat tárgyaló lap.

A 3K – a nagy múltú „Könyvtáros” című folyóirat utóda – 1992 óta jelenik meg. Főszerkesztője Mezey László Miklós. Elődei: Bereczky László és Vajda Kornél.

Éppen abban az időben született újjá, amikor Magyarországon kezdett elterjedni az elektronikus hírközlés, amikor hazánkban, így a könyvtárakban is megjelent a számítástechnika. A lap arculata is ekkor kezdett kialakulni. A főszerkesztők felismerték, hogy a 3K semmiképp sem versenyezhet az elektronikus médiával, vagyis nem esemény-beszámolókat, rövid életű információkat kell közvetítenie, hiszen – mint mondják – nincs avultabb dolog a tegnapi újságnál. A ’90-es évek második felére, végére tisztult le, forrott ki az a szerkesztői felfogás, hogy a 3K nem a napi időszerűségeket követi (szükségszerűen óriási időbeli lemaradással). Hivatása: az elméletnek és a praktikumnak, a könyvtáros szakma jelenének, múltjának és lehetséges jövőjének és időt állóbb trendjeinek bemutatása. Vagyis – az idők szelleméhez igazodva – azt a középutat kereste és találta meg, hogy közlései aktuálisak, ugyanakkor a jövőbe is mutatnak. A jelenhez szólnak, de érzékeltessék a múlt és a jövő dimenzióit is. Ne csupán pillanatnyilag érdekesek, hanem kissé távlatosabban is érvényesek. Ez a 3K ars poeticája. A folyóirat feladata a hiteles tájékoztatás, hivatása pedig az orientálás.

A főszerkesztő véleménye szerint az ideáljuk a közérthető, esszéstílusú írás, az igényes tudománynépszerűsítés modor. Az a beszédmód, amely egyszerre képviseli a minőséget és a közérthetőséget. Igényes és fogyasztható publikációkat igyekeznek közre adni, amelyek egyaránt sokat mondóak lehetnek az évtizedes tapasztalatokkal rendelkező szakembernek és a könyvtár szakos egyetemi hallgatónak, amelyek egyként érdekelhetik a könyvtár elméletével foglalkozót és a napi gyakorlatot végző könyvtári asszisztenst, de még akár a tudatos, érdeklődő könyvtárlátogatót is. Egyszóval mindazokhoz igyekszik szólni, a 3K, akik számára nem közömbös a magyar könyvtárügy. Ez pedig nem is olyan szűk kör!

A lap rovatai a Könyvtárpolitika, a Fórum és Műhelykérdések. A kitekintést, a perspektívák nyitását, a hazai és külhoni trendek közötti eligazodást szolgálja az Extra Hungariam és a Konferenciák rovatok közlései. A hagyományápolás terét adja a História és a Memento; a könyvtári világon való túltekintést szolgálja az Úton, a Napló és a Perszonália; míg a Könyv rovat a szakma könyvújdonságaira, a szakirodalom számottevő és érdeklődésre számító új kiadványaira hívja.

 A folyóirat teljes szövegű cikkei a 16. évfolyamtól (2007) itt találhatóak: http://ki.oszk.hu/3k/

A Könyv, Könyvtár, Könyvtáros elektronikus felületén 6 szám késéssel érhetők el nyilvánosan a nyomtatott lapszámok válogatott cikkei. 12 szám késéssel pedig a számok teljes cikkei olvashatóak.

A korábbi archív számok (bennük pedig több cikk teljes szöveggel) az alábbi honlapon olvashatók: http://ki.oszk.hu/3k/19972006/valogatottcikkek.html

A lapot közreadja: a Könyvtári Intézet 

A szerkesztőség címe: 1827 Budapest, I. Budavári Palota F épület
A lap megjelenését támogatja: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap
 

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.

%d blogger ezt szereti: